top of page

Prezentarea proiectului "Eco-Fizica"

DESPRE NOI

Proiect inclus în Calendarul Activităţilor Educative 2013 MECTS.​

„Şcoala trebuie să urmărească tot timpul ca tânărul să părăsească băncile ei nu ca specialist, ci ca o personalitate armonioasă!”-Albert Einstein

       

     Crearea premizelor în educarea, respectiv autoeducarea tânărului pe direcţia inovativ-creativă în studiului diferitelor problematici ştiinţifice, a utilizării noilor tehnici de informare/ prezentare a produselor realizate într-un mod estetic şi coerent. 

   Obiectivul ecologic al proiectului constă în realizarea unor proiecte artizanale de creaţie proprie, majoritatea realizate din materiale recuperabile  şi care să evidenţieze procese din natură sau din activitatea umană. Ca exemple: eclipsa, curcubeul, iluminare solară, detector de furtună, turbina termodinamică, barca termodinamică, maşina ecologică (cu baterie solară), turbina eoliană, rolul sării în producerea curentului electric, detector de umiditate pentru grădină, rolul râmelor în fertilizarea solului, etc. În proiect utilizez informaţii din perioada antică (dispozitive utile şi efecte speciale) până la cele mai avansate tehnici în informare-documentare-editare-comunicare şi tehnologie actuală de specialitate.

      Ca profesor de fizică,  îmi organizez lista de proiecte pe baza fenomenelor studiate la această disciplină încercând să acopăr toate ariile curriculare şi a disciplinelor adiacente (chimie, biologie, geografie), iar ca profesor de informatică, implementez soft-uri studiate la clasă în abordarea estetică, structurată şi coerentă a problematicilor legate de obiectivul proiectului.

      În fond, educaţia este un proces complex care trebuie să urmărească formarea aptitudinilor de selectare a informaţiei, de centralizare şi structurare a datelor, urmată de utilizare a acestora în crearea unor materiale de creaţie proprie. Toate noţiunile însuşite trebuie corelate şi utilizate conştient în proiecte interdisciplinare.

 

Motto: „Când imaginaţia creativă este folosită în scopuri nobile, NATURA comunică cu noi oferindu-ne inteligenţa necesară descifrării mirificului ... Început !”

ANALIZA SWOT:
Puncte forte:
Secţiunile existente în proiect: aria  largă de adresabilitate
Modul de promovare a proiectului: site-urile de promovare şi alte site-uri de specialitate şi de socializare
Material de recunoaştere a participării: Diplome personalizate cu selecţiuni din imaginile participanţilor, DVD cu ISBN
Locaţia desfăşurării momentului final:  centru de cultură cu dotare şi forme de mediatizare la standarde superioare
Modul de deschis  evaluare:  prin trasarea clară a cerinţelor şi libertatea de a participa la acest capitol cu viziuni proprii
Experienţa acumulată şi durata proiectului: proiect cunoscut şi apreciat prin valoarea şi calitatea proiectelor

Puncte slabe:
Termene depăşite: Nerespectarea termenelor de transmitere a lucrărilor
Limite de finanţare: Imposibilitatea asigurării de gratuităţi la cazare, masă şi a cumpărării site-ului de promovare pentru eficientizarea colaborării prin gadget-uri suplimentare şi centralizarea datelor  pe un singur site.
Mod defectuos de evaluare: Nerespectarea diagramei criteriilor de evaluare sau incompleta evaluare de către o parte din membri evaluatori, ceea ce implică imposibilitatea centralizării corecte a rezultatelor.

Oportunităţi:
Creşterea interesului pentru domeniul Ecologiei: promovarea subiectului în mass media.
Perioada de desfăşurare a proiectului: se pliază foarte bine pe perioada dedicată activităţilor  de învăţare non-formală din cadrul Programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Ameninţări:
Interesul scăzut pentru domeniul ştiinţe: promovare nonverbală, prin programa şcolară din aria curriculară ştiinţe, a rolului scăzut al însuşirii noţiunilor din domeniul ştiinţe în procesul educativ de formare
Criza economică: imposibilitatea acoperirii costurilor proiectelor, deplasărilor, organizării şi promovării proiectului (cumpărarea site-ului de promovare).

bottom of page